Woord van de voorzitter: het politieke seizoen is begonnen

moedigvoorwaarts‘Poepduur’ is het basisinkomen voor 60-plussers, aldus PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. Ondernemer Annemarie van Gaal lanceerde maandag 22 augustus in de Telegraaf het idee om 60-plussers voortaan een basisinkomen van ca. €1.200 te geven in plaats van de huidige AOW en toeslagen.

Zelfs van dit bescheiden idee om 60 plussers een basisinkomen te geven sloeg politiek Den Haag op hol. Als pleistertje voor het bloeden krijgen de ouderen in het verkiezingsjaar 2017 een klein extraatje van de regering. Maar dat is niet genoeg. Er zijn 2 miljoen mensen met een uitkering (bijstand, WW, WAO, Wajong etc.) en 2 miljoen slecht betaalde flex werkers. 4 miljoen mensen staan aan de kant en 5 miljoen mensen hebben nog een vaste baan. De tweedeling wordt steeds scherper en vraagt om een oplossing: het onvoorwaardelijke basisinkomen.

D66 heeft haar concept verkiezingsprogramma gepresenteerd. “meer ruimte voor gemeenten om te experimenteren met een soort van basisinkomen”. Dit is meer dan 4 jaar geleden, maar niet genoeg. De Jonge Democraten ( en anderen in D66) hebben nog wel wat overtuigingswerk te verrichten. Een groot experiment zoals Finland en Canada gaan doen, hoort in het programma van D66 thuis.

d66katheterOp de foto Jonge Democraten voorzitter Eline Walgenbach bepleit op het D66 congres in mei 2016 het basisinkomen. Andere partijen zullen binnenkort ook hun programma’s presenteren. Wij roepen onze leden op om amendementen in te dienen op de concept verkiezingsprogramma’s. Eén partij heeft al duidelijk gekozen. De Vrijzinnige partij van Norbert Klein gaat de verkiezingen in met een basisinkomen van 800 € voor iedereen in Nederland. Hulde!

Onze vereniging organiseert samen met de Vrijzinnige partij een expert meeting over zin en onzin van het basisinkomen. Op donderdag 1 september 13.30 – 17.30 in Dudok in Den Haag. Onder andere gaat uw voorzitter in debat met Prof. Gradus (CDA) over de financiële haalbaarheid van het basisinkomen.
We gaan in de week van het basisinkomen naast ons eigen materiaal dit jaar ook aan de slag met een oproep om de petitie basisinkomen2018.nl te tekenen. De Verlichtings-dienst.nl heeft een mooie oproep gedaan.

De internationale week van het basisinkomen belooft dit jaar veel activiteiten. We trappen op zaterdag 17 september af met een grote stand op Plein 44 in hartje Nijmegen (12-17 uur) en sluiten af zondag 25 september in Arnhem met de ALV van 12 tot 14 uur en het World Café Basisinkomen tussen 15 en 17 uur in de Coehoorn zaal 1, Coehoornstraat 17, Arnhem. Pal naast het nieuwe centraal station van Arnhem.  zie http://week-van-het-basisinkomen.nl/kalender/
Tot spoedig waar ook in Nederland!
Alexander de Roo.