Wordt Korea het eerste land dat basisinkomen invoert?

Begin maart zijn er presidentsverkiezingen in Zuid-Korea. Kandidaat Lee is voorstander van het invoeren van basisinkomen.

Korea kennen we van de grote bedrijven als Samsung en Hyundai. En de jongeren kennen K-pop. Politiek is Korea een land met een jonge democratische geschiedenis. Pas sinds een jaar of 30 is het een democratie. Economisch gaat het de meesten goed, maar er is slechts een beperkt sociaal systeem.

Binnenkort zijn er verkiezingen voor het presidentschap van Zuid-Korea. De president is tevens regeringsleider en gekozen voor een periode van 5 jaar. Hij of zij mag niet herkozen worden.

Bijna 50% van de Koreanen wil basisinkomen. Presidentskandidaat Jae-Myung Lee wil het invoeren. Hij gaat vrijwel gelijk op met een conservatieve kandidaat. 9 maart zijn de verkiezingen. Spannend. Wordt Korea – met het hoogste aantal robots per inwoner – het eerste land dat basisinkomen invoert?

Lee is overtuigd voorstander van basisinkomen. Niet alleen woorden, maar ook daden. Als gouverneur van de provincie rondom de hoofdstad Seoul heeft hij ingevoerd dat alle 24 jarigen 1 jaar lang een basisinkomen ontvangen. Dat wordt betaald door die provincie en de steden van die provincie. Het ging niet zonder slag of stoot. De landelijke regering wilde die jeugd basisinkomen eerst niet toestaan, hoewel ze zelf niets hoeven bij te dragen. Lee ging 11 dagen in hongerstaking en kreeg toen groen licht.

Nu stelt hij voor om alle Koreanen een  bescheiden basisinkomen te geven. Hij wil dat financieren uit een belasting op CO2 en op grondbezit. 60% van de Koreanen bezit grond, maar dat is zeer ongelijk verdeeld. De bescheiden heffing van op het bezit van grond betekent dat alleen de rijkste 8% financieel inleveren.

Februari 2022, Alexander de Roo, voorzitter

Meer informatie  vindt je hier: