Ze zijn zich van geen kwaad bewust.

Willem verbaast zich over de normen en de gewoontes in de studentencorpora en in de elite waar zij later deel van uit gaan maken.
Zij kennen niet de echte problemen van de leefwereld en zijn zich van geen kwaad bewust. Voor hen blijft basisinkomen een ongekend alternatief.

Hot news waren kort geleden de uitwassen in de studentencorpsen, de ontgroening, de wereld der elite, de academisch hoogopgeleiden. Het is een wereld waar zeker Willem niet in thuis hoort. Het taalgebruik, de vernedering van vrouwen, de confrontatie dat dit in anno 2022 nog bestaat, de niet van deze wereld gasten, enz.
Ik ga de gebruikte woorden hier niet herhalen, ik zou mij doodschamen. Lees ze maar in dit linkje.

Het beangst mij dat deze elite onze toekomstige managers, CEO’s, leidinggevenden, directeuren, politici, beleidsmakers worden. Slechts 3% van de maatschappij bestaat uit deze “welgestelde” klasse, maar hun invloed is mega.

Ik begrijp hier helemaal niets van. Uit welk nest komen deze lui? Ontsnapt uit een psychiatrische inrichting? Nee, zij vertegenwoordigen de bovenklasse, zij zijn geboren met de gouden lepel, zij zijn de nestverlaters van de hoogopgeleide elite, zij komen uit gezinnen waar geld geen rol speelt. Zij zijn de 7 vinkjes van Joris Luyendijk.
De 7 vinkjes? Man, wit, hetero, vwo, universiteit, Nederlandse ouder(s), en rijke of hoogopgeleide ouder(s).

“Stel: je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. Stel dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. … 

Wanneer ik iets niet begrijpt, ga ik via Google opzoek naar informatie. Studentencorps……….Willem is nog nooit ontgroend, heeft nooit op een universiteit gezeten. Uit mijn mini onderzoek kwam ik toch wel schokkende zaken tegen. Het oudste studentencorps is van 1815!

Tijdens de KMT of ontgroening wordt er tegen je geschreeuwd, je wordt vies, je moet grenzen verleggen, je eet héle vieze dingen (denk aan gekleurde zuurkool), je doucht niet, je zingt liedjes, je slaapt nauwelijks en je leert de geschiedenis en termen van de studentenvereniging kennen.
Een groot voordeel van een studentenvereniging is dat je al meteen vrienden maakt in je nieuwe studentenstad. Je gaat dus sowieso een leuke tijd tegemoet en kan naar veel besloten feesten gaan. Deze uitgaansvrienden zijn niet alleen voor de gezelligheid, maar helpen jou ook om een netwerk op te bouwen.

Ik ben helemaal van het padje. Dus je laat je vernederen, intimideren en dat is goed om hiermee “vrienden” te maken en je latere netwerk op te bouwen?? Dat wordt dus een netwerk van gelijkstemden gestoorden? Klinkt misschien erg zwart-wit, maar zou het kunnen zijn dat jij mede door die ontgroening (helaas nog niet wetenschappelijk bewezen) later ook gaat vernederen en intimideren?

Heel langzaam begint het kwartje te vallen. In de reeds geschreven Willem verhalen is bijna altijd de vraag: “hoe hebben ze dit kunnen verzinnen?” “Wat is de praktijk van de theorie?” “Wat zijn dit voor een mensen?” “Kunnen zij ’s nachts nog rustig slapen?”………….
Het antwoord is: zij zijn zich van geen kwaad bewust! Het is een andere wereld, het is een andere opvoeding, het is een ander nestje, het is ver weg van de echte leefwereld. Ik schreef net, slechts 3%………… maar dat betekend dat (wij) 97% hier knap last van hebben.

Het verklaart heel veel misstanden in onze maatschappij: de Toeslagen affaire, de schade afhandeling Groningen, het uitkeringen circus, de netwerk corruptie, de baantjes carrousel, politieke misstanden, de zwijgcultuur enz. Zij zijn zich van geen kwaad bewust.

Het verklaart misschien ook het volgende bericht:
Ambtenaar in coronatijd nog honkvaster dan normaal.
Jaarlijks stapt nog geen vijf procent van de ambtenaren over naar een andere werkgever. In andere sectoren is dat gemiddeld 14 procent.

De maatschappij schreeuwt om cultuur verandering, schreeuwt om tegenmacht. Maar zolang de huidige “poppetjes” op hun stoel blijven zitten, verandert er niets.

Nog zo’n bericht waarvan Willem het bestaan niet eens wist. Hoe kan het zijn dat eigenaren van bedrijven niet op hun eigen naam staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dat zou toch logisch zijn? Maar de praktijk blijkt anders.
Kwart grootste familiebedrijven nog niet in anti-witwasregister.

We hebben onze mond vol over transparantie, over maatschappelijk verantwoord ondernemen, over tegengaan van witwassen, enz. Zou het kunnen zijn …dat de basis van deze praktijken is gelegd op de studentenfeestjes…….. Je gaat dus sowieso een leuke tijd tegemoet en kan naar veel besloten feesten gaan.

Het spreekwoord zegt: jong geleerd, is oud gedaan. Met andere woorden: zij zijn zich van geen kwaad bewust!

Basisinkomen

Basisinkomen lost niet alles op, maar maakt alles gemakkelijker op te lossen.
Een eenvoudige waarheid voor de basisinkomen fans. Simpel.
maar dan moet je wel weten dat er problemen zijn, dat er een lastige leefwereld bestaat.
Degenen dat dat weten en kennen zitten meestal niet in de studentencorpsen, waarschijnlijk niet op universiteiten of op het HBO, zijn niet de CEO’s, niet de academisch opgeleide politici.
Dat kan je ze niet kwalijk nemen……….zij zijn opgevoed in een andere wereld. Hebben geen idee wat armoede is, hebben geen idee wat geldstress is, hebben geen idee wat discriminatie is, hebben geen idee wat een uitkering is, hebben geen idee hoe het leven van een pakketbezorger is, hebben geen idee hoe de werkelijke leefwereld is.
Voor hen blijft basisinkomen een ongekend alternatief.
Het is een feit dat de politiek, zowel landelijk als plaatselijk, wordt ingevuld door academisch hoog opgeleiden. De vraag is hoeveel van de genoemde 3% zitten er op deze stoelen? Hoe kan je een land, een gemeente, besturen wanneer de bestuurders van een andere “wereld” zijn?

Willem de Graaff, augustus 2022

Willem de Graaff schreef ook: Zou een basisinkomen een betere plaatselijke politiek kunnen betekenen?