Zes nieuwe Boeken voor het Basisinkomen

Voorzitter van Vereniging Basisinkomen en oprichter van BIEN, Alexander de Roo heeft onderstaande lijst boeken samengesteld die de laatste tijd zijn verschenen. Een aanrader voor mensen die dieper het basisinkomen in willen duiken.

 • Guy Standing: Basic Income (400 blz. 10,99 €)
  Erg goed leesbaar overzicht. Guy gaf 400 lezingen in 40 landen de afgelopen 5 jaar. Hij organiseerde ook het experiment in India waar zes dorpen een basisinkomen kregen en zes dorpen niet. Vrouwen ( ook met een fysieke beperking) werden ondernemender, kochten een naaimachine en maakten kleren. En jonge vrouwen deden hun sluier af, want nu bepalen ze zelf hun leven!
 • Philip van Parijs: Basic Income (400 blz. 27,99 €)
  Gedegen
  academisch overzicht, waar ook uitgelegd wordt dat het basisinkomen en de negatieve inkomstenbelasting economisch hetzelfde zijn, maar dat in de praktijk het basisinkomen beter is voor de mensen aan de onderkant.
 • Thomas Straubhaar: RADIKAL GER€CHT (248 blz. 17 €)
  Deze Hamburgse prof legt uit dat een basisinkomen
  van 1.000 € met een inkomensbelasting van 50 % financierbaar is. En dat dit ook eerlijk is: De CEO van Shell betaalt 49,999 % over zijn 10 miljoen € per jaar, iemand die een ton verdient betaalt netto 40 % belasting. Bij 4.000 € per maand is dat 30 %. Bij 2.000 € betaal je nul procent inkomstenbelasting. Dus de inkomstenbelasting blijft progressief.
 • Prof. Dr. Nic Douben schreef het boek Robot, werk en inkomen. (186 blz 19,99 €)
  Douben was de man achter het WRR voorstel (1985) voor een partieel basisinkomen. Hij betoogt overtuigend dat de robotisering de traditionele arbeidsmarkt helemaal overhoop gooit en bijdraagt aan de flexibilisering. Het basisinkomen is het wenkende perspectief.
 • Ryan Avent: Werk in de 21ste eeuw: Arbeid, macht en welvaart in het digitale (336 blz, 22.99 €).
  Deze Britse journalist van het weekblad The Economist betoogt dat door de digitalisering er massa’s banen zullen verdwijnen en niet alleen aan de onderkant, maar ook in het middensegment.
 • Rob de Wijk: De nieuwe revolutionaire golf. Waarom burgers zich van hun leiders afkeren ( 268 blz, 19,95 €)
  Veiligheidsspecialist de Wijk maakt zich zorgen over de opkomst van Wilders. Hij ziet het basisinkomen als het politieke antwoord op de onrust onder burger. Ook iemand als Paul Scheffer zegt- met tegenzin – dat het basisinkomen nodig is als nieuw sociaal contract voor de maatschappij.