Zijn vakbonden nu vóór of tegen basisinkomen?

Willem verbaast zich over de rol van vakbonden in de discussie over basisinkomen.
Behartigen de bonden de belangen van hun leden, of zorgen ze voor het overeind blijven van het systeem waarin hun belangenbehartiging nodig blijft?

StartconferentieWillem kreeg van een kennis het blad FNV Magazine in handen. Nummer 4 2021. Maar eerlijk zijn, ik ben nooit zo’n vakbond fan geweest. Dat komt min of meer door een stukje verleden, toen ik nog werkte in het bedrijfsleven. Af en toe, bij een conflictje, werd er gedreigd: “dan haal ik de bond erbij.” Als werkgever sta je dan zwak, zo’n conflictje of verschil van mening ontaarde dan in een strijd.

Ik stam nog uit de kampen Joop den Uyl versus Hans Wiegel. Toen was politiek nog leuk. En als Wim Kan zijn oudejaarsconference deed, zat half Nederland niet aan de TV, maar er bij wijze van spreken in. De oortjes van de heren politici werden op humoristische wijze even gewassen.  Vergane glorie?

Wim Kok heeft in mijn denken geen positieve bijdrage geleverd aan mijn mening over de vakbond. Eerst als voorzitter FNV, de barricade op met z’n allen, daarna als de zakelijke Minister-President en later zelfs als commissaris bij Shell. Het zal mijn beeldvorming wel zijn, maar hoe kan iemand van sociaal naar hét kapitaal gaan? Geldt trouwens voor meerdere vakbondsbestuurders.

Dat blad lezende dacht ik…………wat een ellende verhalen allemaal.
Een artikel met de titel; FNV waarschuwt voor energiearmoede.” Moet je nagaan dat woord bestond toen nog niet. In april 2021 wisten wij niet dat Rusland Oekraïne zou binnen vallen.
Een artikel over “de onmisbaren zoals de 3.5 miljoen leerkrachten, zorgverleners, schoonmakers, vuilnisophalers, chauffeurs, post-pakketbezorgers enz. “Het minimumloon naar minimaal € 14!!!” Hier is niet zo goed over nagedacht, de kans is groot dat mensen in de armoedeval terecht komen, waardoor ze waarschijnlijk tot wel 80 % van het méér, weer kunnen inleveren via de Belastingdienst.

Een verhaal over de journalistiek. Hoe leuk het is om journalist te zijn?
Op de site van Basisinkomen Nederland staat dat journalist zijn misschien wel leuk is, maar je kan er geen boterham meer mee beleggen. Je wordt betaald per geschreven woord en die tarieven zijn in de loop der jaren alleen maar gedaald.

Een verhaal over Uber. Slogan; “We zijn geen algoritmes, maar echte mensen. De maat is vol……FNV!

Ieder verhaal lezende dacht ik: De oplossing = basisinkomen!

Nog even door met de ellende verhalen.

Artikel “Uitkeringsgerechtigden zijn een verdienmodel” Nou dat wist Willem allang. Lees het artikel detachering maar eens terug.

Een artikel gaat over een jongeman (32) Eritrese Statushouder. Hij komt na een ellende tocht in Nederland. Spreek de taal natuurlijk niet, heeft geen idee hoe Nederland-regelland in elkaar zit, dus is afhankelijk van “advies” van gemeente/organisaties. Zijn grootste wens is dat zijn vrouw en dochtertje naar Nederland komen…………..maar men was “per ongeluk” vergeten te melden dat je dat binnen 3 maanden moet doen. De enige optie is dan nog een fulltime baan.
Hij werkt in een fietsenfabriek, als schoonmaker én bij Albert Heijn als vakkenvuller. Een werkweek van zes dagen. Het enige wat hij ontvangt is zijn bijstandsuitkering (70% van het minimumloon!) Omdat hij een fulltime vaste baan wil/moet willen zijn werkgevers dat alleen wanneer hij geregistreerd wordt in het doelgroep register als arbeidsgehandicapte. Hierdoor ontvangen, inclusief AH, de werkgevers een loonkostensubsidie.
Arbeidsgehandicapt? In niets is deze jongeman gehandicapt. Op navraag bij AH was het argument (schrik niet): “Dit is toch leuk voor hem als dagbesteding, dan hoeft hij niet thuis op de bank te zitten”………………
Willem kan hier zo kwaad om worden. AH die in de Corona-tijd miljarden extra winst heeft gemaakt!

Alweer: de oplossing tegen uitbuiting = basisinkomen!

Nog een verhaal uit dit Magazine. De titel van dit verhaal; “De Bijstand is een recht.” Een interview met een emeritus-hoogleraar aan een Universiteit. “De Participatiewet is de slechtste bijstandswet ooit!”…….”De bijstand is ruim onvoldoende om van te leven.”……………………..”De balans tussen controle en vertrouwen is volledig zoek.”

Dus alweer: de oplossing van het uitkeringencircus = basisinkomen.

Wat ik niet begrijpt, misschien niet wit begrijpen is dat belangenorganisaties, zoals vakbonden, zich niet vol vuur inzetten voor het basisinkomen.
Ja, het gaat over belangenorganisaties, zij dienen uw en mijn belang te dienen, dus dit zijn ook de armoedebestrijders, de onderwijsbonden, de journalistenbonden, de voedselbanken, de politiebond, de verbeter-de-wereld activisten enz.

Of…….of zou het kunnen zijn dat het eigenbelang, het belang van de organisatie vóór de belangengroep gaat? Zou het kunnen zijn dat met een basisinkomen, vakbonden geen leden meer nodig hebben, geen CAO onderhandelingen meer hoeven doen, geen stakingen meer hoeven organiseren, bestuurders geen overstap meer kunnen maken naar de politiek/semi overheid (daar zijn vele voorbeelden van)?

Met wat Gegoogel kwam ik het volgende artikel tegen: Vakbond FNV niet transparant over inkomen eigen bestuurders.
Dit artikel is misschien wel een beetje de verklaring waarom vakbonden zich niet openlijk uitspreken over het basisinkomen. Het geeft wel te denken. Toch?

Willem de Graaff, mei 2022.

Op de website van Basisinkomen Nederland zijn ook een aantal andere publicaties te vinden waar de houding van de vakbonden aan de orde komt.