Zou GRATIS, misschien goedkoper kunnen zijn?

Willem las over zorgmijders omdat mensen geen geld hebben om het eigen risico te betalen. Hij berekent met de natte vinger dat de hoger zorgkasten die je bespaart door het eigen risico af te schaffen, voldoende zijn om 75 jaar lang het eigen risico te kunnen betalen.

Dit bericht bleef bij mij hangen.

Huisartsen zien steeds vaker dat mensen zorg mijden of hun medicijnen niet ophalen vanwege de kosten. Dat blijkt uit onderzoek onder honderden huisartsen en apothekers. “Om zorgkosten te besparen, spelen mensen met hun leven”, stelt huisarts Chantal van het Zandt.

Wij geven in Nederland ongeveer 10% uit aan zorg. Dat was in 2019 bijna 81 miljard. In 2018 77 miljard. De zorgkosten stijgen, mede door de vergrijzing en het doemscenario is dat wij over tig jaren 25% van ons landelijk inkomen gaan besteden aan zorgkosten.

Stel nu dat je de zorg voor iedereen gratis maak? Dat is natuurlijk een rare kronkel, want het is al bijna onbetaalbaar. Denk even met mijn kronkel mee.
In dat bovenstaande stukje staat het probleem van de zorgmijders.
Stel, de huisarts neemt iemand zijn bloeddruk op of meet de bloedsuiker en zegt: “dit gaat niet goed, uw moet aan de medicijnen.” De patiënt denkt; “ik voel mij prima en dan moet ik mijn eigen risico van € 385 betalen. De patiënt neemt dus geen pilletjes en krijgt een hartaanval.  Reanimatie, ambulance, ziekenhuis, operatie, cardio trainingen, jaarlijkse controle en in plaats van één pilletje worden het er vijf.
Stel deze meneer/mevrouw gaat, ondanks alles, nog 20 jaar “mee”. In plaats van 365x1x20 wordt het 365x5x20. Dus in plaats van 7.300 pilletjes, worden het er 36.500 pilletjes. Doe even simpel, een pilletje kost 1 euro, dus € 7.300  ten opzichte van € 36.500.  Als je dat berekend kan je van het verschil 75 jaar het eigen risico betalen! Het is misschien niet een wetenschappelijk verantwoorde gedachte, maar in dit voorbeeld is GRATIS goedkoper. En dan vergeten we nog maar even de kosten van ambulance, ziekenhuis, operatie, cardio trainingen en jaarlijkse controle.

Vanuit mijn eigen ervaring.
Mijn vader kreeg al jong, 60 plusser, zijn eerste hersenbloeding. Dat is redelijk hersteld, maar rond zijn 70e was hij zwaar invalide. Een traplift van 10.000 gulden, een sta-op-stoel van 4.000 gulden, aangepaste douche, verhoogd toilet, aangepast bed, scootmobiel, thuiszorg, enz. De man schaamde zich dood dat hij zoveel geld koste voor de maatschappij. Omdat hij ambtenaar was, kregen wij de facturen thuis, die later voor 100% werden vergoed door de Zorgverzekering.
Wij reageerde altijd: “Pa, vanaf je 15e heb je gewerkt en belasting betaald én wanneer jij in een verzorgingshuis terecht zou komen is dat veel en veel duurder”.
Hij heeft tot het einde thuis kunnen wonen, met moeder als mantelzorger. Ondanks dat alle hulpmiddelen GRATIS waren, tóch goedkoper dan het verzorgingshuis. Daarbij is de kwaliteit van leven onbetaalbaar, hij moest er écht niet aandenken in een verzorgingshuis terecht te komen.

Dus de vraag is of mijn stelling klopt; is gratis zorg goedkoper dan het moeten betalen van een eigen risico van € 385?

Gaan we het ook nog even hebben over de Zorgtoeslag.

In totaal ontvangt 57 % van alle 7,7 miljoen huishoudens in Nederland toeslagen. Bij de laagste inkomens –gezinnen die een gemiddeld besteedbaar inkomen hebben van bijna € 10.000 per jaar- vraagt 88 % een of meer toeslagen aan voor een gemiddelde waarde van ruim 2.000.

We zullen het hier maar niet hebben hoeveel ellende de toeslagen veroorzaken! Als 57 % van de 7,7 miljoen gezinnen zorgtoeslag ontvangt, deze is gemiddeld € 200 per maand komt dit uit op 10 miljard. Dat zie ik als rondpompen van geld. Dus theoretisch zou de Zorgpremie met 10 miljard kunnen dalen voor deze 57%.

Nog een raar sommetje:
totaal zorgkosten 81 miljard (2019) gedeeld door de 7,7 miljoen huishoudens = € 10.052 per jaar per gezin. Dat is € 837 per maand per gezin.€ 10.000 per jaar per gezin, dat is heel veel geld. Er zijn gezinnen die € 0,00 aan zorgkosten hebben, er zullen gezinnen zijn die wél € 10.000 zorgkosten hebben en misschien een enkeling € 100.000 per jaar.

Mijn gedachte kronkel; is er wel enig zicht op waaraan we deze bedragen besteden?

Ik lees de laatste tijd steeds meer berichten over Zorgcowboys, de miljarden winsten van de pillen fabrieken, de miljoenen business door Corona, de artsen die miljonair zijn, GGZ instellingen die in het vastgoed zitten, enz.
Voorbeeldje: aan jeugdzorg geven gemeenten 4 miljard per jaar uit. Ze zeggen 2 miljard tekort te komen……….maar waar die 4 miljard aan wordt besteed is niet bekend………….???????

Met het invoeren van het basisinkomen gaat Willem er vanuit dat de zorg en onderwijs gratis zijn. Dit zou best kunnen wanneer we de marktwerking, de verdienmodellen eruit halen. Doktoren in dienst van het ziekenhuis en niet via maatschappen, BV’s, enz.

Willem de Graaff, maart 2022